Ekonomi

Dünya Bankası hibrit tahvil ihracında 1 milyar dolar hedefliyor

Dünya Bankası, içinde bulunduğumuz takvim yılı içerisinde sermaye piyasalarında 1 milyar dolar değerinde ilk hibrit tahvil ihracını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu hamle, kalkınma bankalarının kredi verme kapasitelerini arttırmak için finansman yöntemlerini yenilemeye teşvik edildiği bir dönemde geldi.

Bu girişim, G20’nin çok taraflı kredi kuruluşlarına bilançolarını güçlendirmek için hibrid finansman yapılarından yararlanmaları yönündeki çağrısına bir yanıt niteliği taşıyor. Amaç, iklim değişikliğinin etkileri de dahil olmak üzere çeşitli krizlerle mücadele eden gelişmekte olan ülkelere yönelik desteği arttırmaktır.

Hibrid senetler, hem borç hem de özkaynak unsurlarını bir araya getiren finansal araçlardır. Dünya Bankası’nın ihracı, Afrika Kalkınma Bankası’nın (AfDB) Ocak ayında hibrit sermaye senedi satışını takip edecek ve çok taraflı bir borç verenden bu tür bir finansmanın ilk örneğini oluşturacaktır. AfDB, derin sermaye benzeri olan ve borç benzeri özsermayeye benzeyen hibrid tahviliyle yeni bir varlık sınıfı yaratmayı amaçladı.

Dünya Bankası Hazinesi Sermaye Piyasaları ve Yatırım Departmanı Direktörü George Richardson, yatırımcılarla görüşmelerin devam ettiğini ve piyasa koşullarının yakından izlendiğini belirtti.

Richardson, Dünya Bankası’nın çok taraflı kalkınma bankaları tarafından ihraç edilen hibrid sermayenin, mevcut derecelendirme kuruluşlarının 3 ila 5 kademe fark öneren metodolojilerinin aksine, kıdemli, teminatsız tahvillere kıyasla daha iyi bir kredi riski olarak görülmesi gerektiğine inandığını vurguladı.

Dünya Bankası’nın duruşu, yönetişim ve sahiplik yapısının onu ticari bankalar ve şirketlerden daha güvenilir bir kredi riski olarak konumlandırdığı yönündedir. Bu bakış açısı, Fitch Ratings’in metodolojisini gözden geçirdiği ve hibrit sermayeye verilen notları potansiyel olarak etkileyebilecek sonuçların ortaya çıktığı bir döneme denk gelmektedir.

Yakın tarihli bir örnekte, Moody’s AfDB’nin hibrid ihracına AA3 notu verdi; bu not bankanın AAA dereceli tahvillerinin üç kademe altında. AfDB’nin hibrid tahvili bugün itibariyle 97.6 sentten işlem görüyordu ki bu da Şubat başında 100 sentin biraz üzerinde olan ilk arz fiyatından daha düşük.

Dünya Bankası’nın yaklaşan hibrid tahvil ihracı, gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir ve kriz odaklı finansman için artan talepleri karşılamayı amaçlayan kalkınma bankaları için finansmanın evriminde önemli bir adımı temsil ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-goynuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bağlum Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu