Ekonomi

Mükelleflerin bildirim yükümlülüklerini azaltacak düzenlemeler yapıldı

Tüm alım veya satımı 5 bin liranın altında olan veya e-Belge ile alım veya satımını yapan mükelleflerin artık “Ba-Bs formu” ibraz etmelerine gerek kalmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Yönetimi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Tebliğ ile mükelleflerin bildirim yükümlülüklerini azaltan değerli bir düzenlemeyi hayata geçirdi.

Yönetmeliğe ilişkin Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, aylık bazda 5 bin TL’nin üzerindeki mal veya hizmet alım veya satımlarını elektronik ortamda Ba-Bs formları ile bildiriyor. Bu şekilde Ba-B beyan eden yaklaşık 1.6 milyon mükellef var.

Geçen yıl yapılan düzenleme ile tüm alım veya satımları 5 bin liranın altında olan veya e-Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu gibi elektronik belgelerle alım veya satımını yapan mükellefler, bu formlar “Ba-Bs bildiriminde beyan edeceğim bilgiye sahip değilim” şeklindedir. Kutuyu işaretlemeleri ve elektronik olarak göndermeleri gerekiyordu.

Yeni Tebliğ ile mükelleflerin Ba-Bs formlarını ibraz etme zorunluluğu kaldırılmıştır. Buna göre, tüm alım veya satımı 5 bin liranın altında olan veya e-Belge ile alım veya satımını yapan mükelleflerin artık Ba-Bs formu ibraz etmesine gerek kalmayacak.

Böylece Ba formu verenler için 1,4 milyon, Bs formu verenler için 1,5 milyon mükellef artık bu formlarla ilgili herhangi bir bildirimde bulunmayacak.

Yönetmelik uyarınca GİB, mükelleflerin elektronik ortamda yaptıkları alım satımlara ilişkin kamu kurumlarından bilgi alması halinde, resmi internet sitesinde yapacağı duyuru ile Ba-Bs formlarında bu bilgilere yer verilmesi zorunluluğunu kaldırabilecek.

Bu formda, mükelleflerin söz konusu formlarda yer alan bilgilerin bir kısmını bildirmelerine gerek kalmayacaktır.

Tebliğ, takip eden bildirim döneminde verilecek bildirim formlarına uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu