Haber

Sevan Nişanyan kimdir? Kaç yaşında, nereli? Sevan Nişanyan’ın hayatı ve biyografisi!

Gündemin isimlerinden Sevan Nişanyan’la ilgili detaylar merak ediliyor. Vatandaşlar sık ​​sık karşılaştıkları bir isim olan Sevan Nişanyan’ın hayatını araştırıyor. Peki Sevan Nişanyan kimdir? Kaç yaşında, nereli? Sevan Nişanyan’ın hayatı ve biyografisi! Detaylar haberimizde.

SEVAN NAŞİNYAN KİMDİR?

Sevan Bedros Nişanyan, 21 Aralık 1956, İstanbul, etimoloji alanındaki çalışmalarıyla tanınan Türk Ermenisi yazardır. Geçmişte Agos ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yapmanın yanı sıra birden fazla gezi kitabı da yazdı. 2004 yılında Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü’nü aldı. Nişanyan, 2017 yılında cezaevinden firar ettikten sonra dört yıl boyunca Yunanistan’ın Samos adasında yaşadı. Ekim 2021’de Belgrad üzerinden Sisam adasına dönerken, Yunan makamları tarafından istenmeyen adam ilan edilerek sınır dışı edildi. Nişanyan 2,5 ay sonra Yunanistan’a döndü. Yunanistan’daki Ermenistan Büyükelçiliği, mahkeme kararına göre Nişanyan’ın 15 gün içinde kendi isteğiyle Yunanistan’ı terk etmesi gerektiğini belirterek, Ermeni vatandaşı olduğu için “dilerse Ermenistan’a gidebileceğini” belirtti.

Sevan Bedros Nişanyan, 21 Aralık 1956’da Türk-Ermeni bir ailede dünyaya geldi. İlköğrenimini Pangaltı Mıhitaryan Okulu’nda aldı ve 1968 yılında Milliyet gazetesinin düzenlediği İlköğretim Okulları Arası Bilgi ve Kültür Yarışması’nda üçüncü oldu. Orta öğrenimini Işık Lisesi ve Robert Lisesi’nde tamamladı. Robert Lisesi için “Gittiğim ve sevdiğim ilk ve muhtemelen son kurumdur” dedi. 1974 yılında üniversite eğitimi için ABD’ye gitti, Yale Üniversitesi’nde felsefe okudu ve Columbia Üniversitesi’nde siyaset bilimi doktorasına kabul edildi. Latin Amerika’daki siyasi partiler üzerine doktora tezini tamamlayamadan Türkiye’ye döndü.

Türkçeye çevirdiği Grundrisse, 1979 yılında henüz 23 yaşındayken yazdığı yüz sayfalık önsözle yayımlandı. Birikim dergisinde ve The New York Times’da yazıları yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu