Ekonomi

ABD’de yumuşak iniş beklentisi

Veriler, son dönemde piyasalarda güçlenen ‘daha güvercin Fed’ beklentisini de bir miktar zayıflattı. Açıklanan verilerin piyasa beklentilerine göre ne kadar beklenmedik olduğunu ölçen Citi Ekonomik Sürpriz Endeksi’nin son üç günde yüzde 121 artması, ABD ekonomisinin Fed’in ekonomiyi soğutma girişimlerine direnmesinin yarattığı sürprizi de gözler önüne seriyor. anlamlı bir şekilde.

Verilerin ardından Fed’in faiz oranlarını 2023’ün ortalarında sonlandırmadan önce faiz oranlarını yüzde 5’in üzerine çıkaracağı swap piyasalarında fiyatlandı. Fed faiz oranlarını ne kadar yüksek tutmak zorunda kalırsa kalsın, bu resesyon riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bloomberg’in ABD’deki resesyon olasılığı göstergesi de, 2020’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 63 civarında seyretmeye devam ediyor.

Bank of America (BofA) fon yöneticileri tarafından geçen ay yapılan bir ankette, yüzde 77’lik bir kesim de önümüzdeki 12 ayda küresel bir durgunluk öngörüyor. Bu, 2020 Kovid krizinden bu yana en yüksek seviye oldu.

Yumuşak iniş beklentileri

Öte yandan piyasa profesyonelleri, Fed’in ABD ekonomisini resesyona sokmadan “yumuşak iniş” gerçekleştirme kabiliyetini fiyatlamaya devam ediyor. Goldman Sachs’ın toplam varlıkları yaklaşık 5 trilyon dolar olan yatırım fonları ve hedge fonların durumu üzerine yaptığı araştırmaya göre, fon yöneticileri sanayi şirketlerine ve emtia üreticilerine “ekonomiye duyarlı” hisse senetlerini tercih ediyor.

Çalışmanın sonuçları, fon yöneticilerinin ekonomik aktivitenin yavaşladığı dönemlerde düzgün performans gösteren doğalgaz, elektrik ve su gibi hizmetleri sunan ve gıda gibi tüketim mallarının sürekli olarak talep edildiği şirket hisselerini şu anda tercih etmediklerini göstermiştir. Aralarında David Kostin’in de bulunduğu Goldman stratejistlerinin araştırmaya verdiği notta, “Son dönem sektör trendleri yumuşak iniş beklentileriyle örtüşüyor” değerlendirmesi yapıldı.

Ancak bu, yatırımcıların risk iştahının arttığı anlamına gelmiyor. Başta BofA olmak üzere birçok kurum nakit pozisyonlarını yükseltirken, hisse senetlerinde de satış tarafındaki pozisyonlarını yükseltti. Fon yöneticilerinin hisse senetlerindeki bu eğilim, yatırım camiasında giderek yaygınlaşan durgunluk endişeleriyle tezat oluştururken, bunun için iki olasılık öne sürülüyor: Biri fon yöneticilerinin portföylerini güncellemekte yavaş davranması, diğeri ise portföylerini piyasa değeri ile dengeliyor olmaları. nakit durumlarını artırmak için alternatif pozisyonlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu