Milli Eğitim Bakanlığının 2024 bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonundadır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda sürüyor.
CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Burcu Köksal, öğretmenlerin neredeyse tamamının yoksulluk sınırının altında olduğunu iddia etti. 25 yıldır meslekte görev yapan bir öğretmenin 24 bin 154 lira maaş aldığını kaydeden Köksal, “Öğretmene ne veriyorsunuz? Beyaz önlük var. Bir meslek grubunun simgesi haline gelen bir giysinin başka bir meslek grubuna tavsiye edilmesi yerinde ve samimi bir davranıştır.” “Öğretmen üniformasını korumak istiyorsa istediği renkte başka önlük giyebilir. Bu onun şahsi takdirinde olmalıdır. Bakanlığın bu konuda herhangi bir sorumluluk yüklememesi gerekiyor.” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerimi Koruyorum (ÇEDES) Projesini yürüttüğünü belirten Köksal, vaiz ve din işleri uzmanlarının görevlendirildiğini belirtti. Bu kişilerin pedagojik formasyona sahip olup olmadıklarını ve bu kişilere ödenen maaşların hangi bakanlık tarafından karşılandığını soran Köksal, 1 milyondan fazla öğretmenin atama beklediğini belirterek, şöyle konuştu:
“Sözleşmeli öğretmenler takım beklerken, kadrolu öğretmenler açlık sınırının altında maaşlarla yaşamaya mahkum edilirken, laik eğitim sistemiyle oynamak için ÇEDES gibi bir projeye bütçe ayırmanın tek desteği bu mu? Bunu defalarca dile getirdiniz. kızların okula gönderilmeme nedeni olarak karma eğitime, karma eğitime karşı olduğunuzu “ÇEDES’le kız çocukların okula gönderme oranı arttı mı, azaldı mı? Kız çocukların devamsızlıklarının ve okulu bırakmalarının en önemli nedeni yoksulluktur. Bu ülkede çocuklar evlendiriliyor, küçük yaşta okula giderken doğum yapıyorlar ve buna önlem almak yerine karma eğitimi suçluyorsunuz.”
Bu sözler üzerine Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Siz de dinlediğinizi anlamıyorsunuz” dedi. Diyerek tepki gösterdi.
-“Ne tür bir eğitimden bahsediyorsunuz?”
İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, okul öncesi eğitimin 3 yaştan itibaren zorunlu ve parasız olması gerektiğini söyledi. “Okul öncesi eğitimde aslında felaket durumdayız.” Özlale, ilköğretim öğrencilerinin haftada 5 saat matematik dersi aldıklarını belirterek, “Haftalık 5 saat matematik eğitimi alan öğrencilerin yüzde 8,21’i LGS matematik sınavında doğru yapamıyor, sıfır doğru cevap veriyor. 5’ten fazla doğru matematik sorusu çözen çocukların oranı yüzde 100’dür.” 30. Bunlar bizzat Milli Eğitim Bakanlığının istatistikleridir. Hangi eğitim kalitesinden bahsediyorsunuz?” dedi.
-“Çocuklar aç, hangi beslenme kültürünü öğreteceksiniz?”
HEDEP Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de “Sağlıklı büyüyen bir Türkiye için okullarda sağlıklı besleniyorum” sözlerinin söylendiğini belirtti. Koçyiğit, “Çocuklar aç, hangi beslenme kültürünü öğreteceksiniz? İnsanlar beslenme çantasına kuru ekmek koyamıyor, sabah okula aç gidiyor. Hizmete para bulamıyorlar ama siz burada bir beslenme kültürünü öğreteceksiniz. Hangi beslenme kültürünü öğreteceksiniz?” Çocuklar mı? Ayda bir et yiyemeyen çocuklar… Vallahi aklımızla dalga geçiyorsunuz.” Eğer geçersen, bu kadar.” dedi.
-“Yükseköğretim kurumlarında planlamaya ihtiyaç var”
AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, AK Parti iktidarı döneminde altyapı, insan kaynağı ve müfredatta büyük değişikliklerin yaşandığını belirtti. Güneş, “Ülkemizdeki derslik sayısını 343 bin 194’ten 613 bin 875’e çıkardık. Neredeyse iki katına çıktı. Öğretmenlerimizin yetkilerini de defalarca artırdık. 798 bin 735 öğretmen ataması yaptık.”
Atanamayan öğretmenlerin sorunlarının komisyonda dile getirildiğini belirten Güneş, AK Parti iktidarı döneminde 800 bine yakın öğretmen ataması yaptıklarını söyledi. Bu sorunun sadece öğretmen atamalarıyla olmayacağını vurgulayan Güneş, “Yükseköğretim kurumlarında mutlaka planlamaya ihtiyaç var.” söz konusu.
28 Şubat döneminde meslek liselerinin kapatıldığını belirten Güneş, ülkenin bundan zarar gördüğünü kaydetti. Meslek liseleri için de önerilerde bulunan Güneş, şunları söyledi:
“Meslek liselerinin çeşitlendirilmesi gerekiyor. Ortaokula giden öğrencilerin yatkınlıklarının belirlenmesi gerekiyor. Hangi alanda yatkınlıkları varsa o alanda mesleki eğitim almaları gerekiyor. Bu öğrencilere üniversiteye girme fırsatları da sağlanmalı.”
Öğretmenlere 24 Kasım’da 1 maaş ikramiyesi talebi
MHP Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, öğretmenlerin baş tacı olduğunu söyledi. Kılıç, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında görevlendirilen öğretmenlerin ek ders ücretlerine yüzde 25 oranında zam yapıldığını belirterek, bunu olumlu bulduklarını ve desteklediklerini belirtti. Kılıç, “Bu gelişmenin yanı sıra beklentimiz, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarken Türk Eğitim Birliği’nin öğretmenlerimizi motive edecek maaş ikramiyesi verilmesini içeren çalışmalarını da gündeminize almanızdır. Ekonomik olarak destekleyin.” dedi.
Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, İstanbul’un ve Marmara Bölgesi’nin gergin olduğunu söyledi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile özel bir ekip kurulmasını isteyen Temurci, “İstanbul’da okullarımızın elden geçirilmesi gerekiyor. Gerçekten bu konuda acil bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorum.” söz konusu.
Konuşmasının ardından İşçi Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, çocukların ücretsiz yemek yemesi için başlatılan kampanyada toplanan 10 bin imzanın yer aldığı dosyayı Bakan Tekin’e verirken, EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da o anların görüntüsünü çekti. Bunun üzerine Komite Başkanı Mehmet Muş, “Siz ateş etmek için burada değilsiniz. Sadece kendi milletvekilinizi vurabilirsiniz ama Bakanla diyaloğa girme hakkınız yok.” söz konusu.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de şikayette bulunduğunu belirterek, yapılanın özel hayatın ihlali olduğunu vurguladı. Tekin, “Nezaket gereği izin almanız gerekiyordu. Bunu gösteri malzemesi haline getiremezsiniz.” dedi.
haber-bahsili.xyz